Boetes uitzitten in de cel

politiebureaucel (15k image)

De armen worden zwaarder gestraft dan de rijken: een voorbeeld uit de praktijk.

Onlangs moest ik drie dagen de cel in vanwege een onbetaalde boete van 150 euro.

Rechters delen boetes uit omdat, zeggen ze, dat de lichtst mogelijke straf is. Een taakstraf wordt als zwaarder gezien, en een celstraf – “Daar gaan wij pas in laatste instantie toe over.”

Een celstraf: pas in laatste instantie? Nou… dat hangt van je inkomen af. Er zijn namelijk mensen, die hun boetes niet kúnnen betalen. Echt waar? Echt waar. En wie zijn portemonnee niet kan trekken, die draait de cel in.

Het volgende scenario kan zich dan afspelen:
Rond etenstijd staat ineens de politie op indringende wijze aan je deur te bellen. Ze overvallen je met de woorden: “Betalen of u gaat nu met ons mee!”
Je krijgt een paar minuten de tijd om iemand te regelen die op je kinderen en de huisdieren wil passen, en om afspraken af te bellen. Je draait het gas uit, je pakt schoon ondergoed en binnen de kortste keren word je als A.T. (arrestant) ingeboekt op het politiebureau.

In het politiebureau
Na een fouillering beland je in een wachtcel – een houten bank, geen wc. Vervolgens gebeurt er niets. Je wacht, en wacht, terwijl je een houten kont krijgt. Een ervaren arrestant weet meestal na een uurtje een ‘arrestantenverzorger’ zo ver te krijgen dat hij een ‘echte’ cel voor je regelt. Een onervaren arrestant zit net zo makkelijk zes uur in zo’n wachtcel.

Maar vroeg of laat kom je dan toch in een cel, van twee bij twee meter, in mijn geval zonder raam, zonder radio, televisie of klok. De wc kan alleen door het personeel worden doorgespoeld. Je logeeradres voor de komende dagen: een betonnen opbergdoos met kunstlicht.

Je ‘begeleider’ controleert of de muren van de cel zijn bekrast door je voorgangers – alles wat je daaraan zou willen toevoegen, zal in rekening worden gebracht en op je worden verhaald.

Er liggen ‘huisregels’. Zo kun je lezen dat je niet in de gelegenheid zult worden gesteld om te telefoneren, tenzij met je advocaat. Je zult op gezette tijden te eten en te drinken krijgen en 2 x per dag mogen luchten. Als je het personeel beledigt of fysiek aanraakt, zal aangifte worden gedaan. Bij goed gedrag zal je iets te lezen worden aangeboden.

Ik had eigen boeken kunnen meenemen, dus die drie dagen waren in mijn geval goed te doen.

De nachten waren wat moeilijker. De eerste nacht werd het kunstlicht enigszins gedimd, maar was nog steeds erg fel. De volgende nachten ging de neonbuis uit, maar regelmatig deed een personeelslid het licht op volle sterkte aan, om te controleren of je nog leeft. Moedwillig toegebrachte slaapstoornissen, zogenaamd voor je eigen veiligheid.

En verder word je soms gekleineerd, er is wat personeel uit op enige confrontatie; de lomperiken overheersen. Maar ach, zo leert een ‘arrestantenverzorger’ omgaan met criminelen. Het moet duidelijk zijn hoe de machtsverhoudingen liggen – waarbij het natuurlijk erg van pas komt dat personeelsleden arrestanten wèl ongestraft kunnen beledigen, maar andersom niet, met verwijzing naar de ‘huisregels': ‘Indien u het personeel beledigt of fysiek aanraakt, zal aangifte worden gedaan.’

meisje-in-cel2 (55k image)

Misere op de luchtplaats
Ik luchtte met twee moeders van kleine kinderen, die óók boetes moesten uitzitten. Zij hadden een verschrikkelijke tijd op het bureau, want ze vroegen zich doorlopend af hoe het met hun kinderen ging, nu zij niet thuis waren om voor ze te zorgen.

De ene moeder had twee kinderen, eentje van negen en een baby van twee maanden. Ze moest vijftien dagen zitten. Ze had nog nooit eerder vastgezeten en wist niet waar ze het moest zoeken van ellende. Haar baby was door middel van een keizersnee geboren; haar eigen operatiewond was nog steeds niet genezen. De baby had ook al een operatie ondergaan vanwege spijsverteringsproblemen en kon alleen borstvoeding drinken. Daar was dus nu abrupt een einde aan gekomen omdat zijn moeder vast zat. Zij zat daar vreselijk over in: hoe zou de baby nu gevoed moeten worden? Ze had naar huis mogen bellen en te horen gekregen dat de baby alle flesvoeding had uitgespuugd.
Haar andere kind bleek in een shock geraakt te zijn doordat de politie zijn moeder met nogal wat vertoon van huis had gehaald; hij was bang dat zijn moeder hem voor altijd in de steek had gelaten.

De vrouw maakte zich enorme zorgen of haar kinderen haar zouden worden afgenomen – je weet maar nooit. Ze vertelde dat ze bijna de hele tijd in de cel zat te huilen en ‘s nachts niet kon slapen.

Al deze misere vanwege een verkeersboete die ze niet had kunnen betalen. Problematische zwangerschap, bevalling, ziek kind – dat kost allemaal geld. Een ter plekke geregelde piketadvocaat probeerde nog de boete omgezet te krijgen in een taakstraf, maar dat werd niet gehonoreerd.

Verkeersboetes uitzitten kan niet volgens Wet Mulder, want het valt niet onder strafrecht, maar onder bestuursrecht. Je wordt voor een bepaalde periode in gijzeling genomen, maar na vrijlating is die boete niet vervallen. Als je nog steeds niet kunt betalen, word je nog twee keer in gijzeling genomen. Dat maakt dus in haar geval een totaal van 45 dagen celstraf.

vrouwengevangenis (13k image)

De andere moeder had een boete van 300 euro, die ze wèl kon uitzitten. Zij had óók kleine kinderen en was doorlopend misselijk, omdat ze in het begin was van een nieuwe zwangerschap. Ze kon haar eten niet binnenhouden en gaf telkens over. De luchtplaats was bedekt met ijs, ze had haar schoenen niet mogen aanhouden – ze stond op sokken met blauwe plastic overschoentjes te rillen van de kou.

Ze had al eerder vastgezeten. Ze zei: “Als ik moet stelen om mijn kinderen te eten te geven, dan doe ik dat! Alleen mijn lichaam verkopen, dat wil ik niet. Maar ach, als je eenmaal met justitie in aanraking bent geweest, dan blijf je ermee in aanraking komen. Je zakt steeds verder weg in de armoede. Wie eenmaal in de bajes is geweest, komt telkens terug in de bajes.”

Ik bleef die dagen op het politiebureau, beide vrouwen werden naar een Huis van Bewaring gebracht.

Bijkomende straf
Voor deze vrouwen was hun sanctie een kwelling, met mogelijk grote gevolgen na afloop. En waar ging het nou helemaal om? Om bedragen die de meeste mensen zonder moeite voldoen! Kleingeld voor de rijken! De rijken, die minstens even crimineel zijn als de armen, maar zich de miserabele tijd in een cel kunnen besparen; die niet hoeven te overwegen of ze zullen gaan stelen of zich gaan prostitueren; die niet zullen worden gedisciplineerd, zoals dat gebeurt als je wordt opgesloten. Bijvoorbeeld door zes uur ogenschijnlijk zonder reden in een wachtcel gestopt te worden. Of heeft dat toch een reden? Jazeker wel: het is om je ervan te doordringen dat je niets te verwachten hebt, dat je zult boeten voor het feit dat je geen geld hebt om die boetes te betalen, dat je je vrijheid tijdelijk kwijt bent, op alle gebieden; dat je afhankelijk bent van de luimen van het personeel, die je moet proberen goedgunstig te stemmen, anders is het antwoord op alles wat je vraagt: “Nee”, of “Straks” – wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt.

Opsluiten van mensen voor het minste of geringste wordt ‘normaal’ gevonden. Daar hoef je niet eens iets crimineels voor gedaan te hebben. Kijk maar naar mensen zonder papieren – die worden opgesloten zonder dat ze überhaupt een strafbaar feit gepleegd hebben. Dat wordt dan ‘bewaring’ genoemd, maar eigenlijk worden ze door de Staat gegijzeld – bestuursrechtelijke gijzeling, vergelijk Wet Mulder.

celdeuren (6k image)

Politieke winst
De impact die opsluiting op mensen heeft, de gevolgen van opsluiting, de oorzaken waardoor mensen wetten overtreden – dat is allemaal geen issue meer.
Niet één politieke partij die zich hier druk over maakt. Waarom ook? Daar is geen politieke winst mee te behalen. Allen, van rechts tot links, scharen zich achter Teeven en Leers: keihard optreden – dáár win je stemmen mee. Meer mensen opsluiten en nog langer opsluiten door minimumstraffen in te voeren, door de strafmaat te verhogen, door meer dingen strafbaar te maken, door voorwaardelijke invrijheidstelling aan allerlei voorwaarden te koppelen of zelfs helemaal af te schaffen, door illegaliteit strafbaar te stellen … en dit is maar een willekeurige greep uit de aangekondigde nieuwe maatregelen.

Steeds meer Nederlanders hebben moeite om alle rekeningen te betalen. Bij ongeveer 30 procent van alle huishoudens is inmiddels een betalingsachterstand ontstaan. Schuldhulpverlening is een traject waarbij je het moet zien te redden van 50 euro per week – drie jaar lang.

Nul-uren contracten, verplicht werken voor het geld van een uitkering, banenverlies… Zou er misschien een verband kunnen bestaan met het feit dat mensen niet rond kunnen komen? Hun boetes niet kunnen betalen, zich genoodzaakt zien wetten te overtreden? De politiek ontkent welke vorm van verantwoordelijkheid dan ook. Het is je eigen schuld als je met justitie te maken krijgt, niet de onze, is het Leitmotiv.

geef_aan_de_rijke (74k image)

De gevangenissen van de toekomst zullen uitpuilen. Het gelag zal worden betaald door zij die vast zitten, vast hebben gezeten, en door hun familie.
Recht op vrijheid bestaat alleen nog voor mensen die eigendom bezitten. Zij moeten worden beschermd tegen de bezitslozen. Daarom is staatsrepressie en dus ook het instituut bajes voor de huidige maatschappij cruciaal. In deze tijden van de door banken en grote bedrijven gecreëerde ‘crisis’ wordt van je geëist dat je je leven wijdt aan het maken van winst voor anderen.
De mens telt niet, alleen de winst. Tegenspraak wordt niet getolereerd en protest en rebellie onderdrukt en met repressie beantwoord.

Wie niet werkt zal niet eten, zal niet kunnen wonen; zal dan wetten moeten overtreden, en draait op een gegeven moment de bak in. De veiligheid van Nederland moet gewaarborgd worden.

Was Nederland dus veiliger tijdens de dagen dat die twee vrouwen en ik vast zaten? Zou het?

Janneke van Beek
8 maart 2012 (internationale vrouwendag)

15 comments

 1. np says:

  mooi verhaal!
  als je groter publiek zoekt: ik denk dat joop.nl dit wel wil publiceren

 2. michele says:

  Indrukwekkend en schrijnend verhaal. Zit straks bij het SP bureau in Amsterdam voor iets gezelligs rond Dienst Werk en Inkomen (mij wordt na voor het eerst van mijn leven met werkloosheid te zijn geconfronteerd na 32 jaar werken (in loondienst en als zelfstandige) om oneigenlijke en belachelijke redenen een bijstandsuitkering geweigerd). Ga vanmiddag dit geval en vermoedelijk nog veel schrijnender en vernederender gevallen aan de SP voorleggen. Zal ook even jouw website gaan melden. Eens kijken of ze een stem van mij kunnen winnen.
  Veel sterkte!

  Michele

  • test says:

   aan de sp heb je niks

   stap een buro voor rechtshulp binnen ik garandeer dat je binnen 1 week geld op je rekening hebt staan.

   mits je aan de voorwaarden voeldoet natuurlijk.

   ps: ga niet lopen dreigen,schreeuwen of vloeken bij de sozawe.
   want dan krijg je een verbod tot het betreden van het pand .

   pak de afwijzing of andere papieren aan en loop daarna zonder wat te zeggen en te ondertekenen gelijk door naar een rechts winkel/ advocaten kantoor .

   nooit iets onder tekenen !!!!!

   good luck

 3. Batzz says:

  Ja een maat van me is ook opgehaald idd een slachtoffer van de maatschappij, kan niet betalen en maar zitten voor een paar tientjes maar wij als belastingbetaler moeten dit ophoesten een gevangene kost veel geld per dag en bv een taakstraf levert geld op en is menselijker dus de overheid werkt de groei van de economie tegen op deze manier.
  Heel erg voor die vrouw met haar blauwe overschoentjes
  als ik agent was zou ik zeer zeker per direct ontslag nemen
  het is hun taak de maatschappij te vertegenwoordigen en niet om moetwillig mensen af laten gaan als een gieter en er ook nog van te genieten ze mogen van mij allenmaal en de rechters en officieren erbij in de oudste vieste goorste oorlogbunker gesodemieterd worden en iedere dag overladen worden met mest en pis van en varken.

 4. Batzz says:

  Zijn 4 tientjes, kosten de belastingbetaler 300 of 400 euro per dag is dit gerechtigheid? kunnen ze hem toch beter 4 uur laten werken hebben ze hun geld ook inplaats van 8 dagen 300 of 400 euro per dag aan kosten het is krom en onnodig.

 5. ien1331 says:

  en toen je de boete had uitgezeten. moest je nog iets van extra kosten betalen ?

  ik moet nog een boete van nu bijna 800 euro gaan betalen maar ik ken volgens mij beter het orginele bedrag gaan uitzitten.

  maaqr ik hoorde een vaag verhaal van extra kosten.

 6. Alice Anna says:

  Wat een goed en duidelijk verhaal.
  Over niet al te lange tijd zal ik ook moeten zitten om een onbetaalbare boete te betalen, ik leef onder de armoedegrens. Leeggetrokken door onterechte alimentatie die vastgesteld werd toen ik in het ziekenhuis herstelde van een reeks zware operaties. Het kan verkeren.

  Ik ga zitten en omdat ik schrijfster ben zal ik de ervaring uitschrijven in een novelle. Het boekje zal later dit jaar worden uitgebracht en duidelijk maken hoe de staat omgaat met mensen die in armoede leven. Ongeacht hun achtergrond, ongeacht hoe zij in het leven staan.
  Gewoon omdat het maar eens goed en duidelijk opgeschreven moet worden.

  Zelf ben ik nogal een bohémienne en dus maak ik me niet zo druk om dat celletje. Boeken en schrijfwaren zijn alles wat ik nodig heb om te overleven en niet in de stress te schieten.
  Maar dat het schandelijk is dat we in dit land zo met de mensen om gaan vind ik wel.

 7. Henk says:

  Beste lezers,

  Ik ben ook gefronteerd met 5 boetes in totaal 500 euro.
  Ik heb mij vergist in het type weg. Het was een geen autosnelweg maar een autoweg. Doordat er niet geflist werd wist ik niet dat ik een overtreding beging. Ik vind dit niet meer redelijk. Ik heb niemand in gevaar gebracht. Ik heb geen inkomen en maak ook geen aanspraak op een bijstandsuitkering waar ik wel recht op heb. Ik heb bij de rechter aan gegeven dat ik mijn straf wil uitzitten. Wat een corrupt land. Dt is volksverlakkerij! Ik ben benieuwd wat de rechter gaat zeggen en of ik in de gelegenheid wordt gesteld om mijn straf uit te zitten. Niet dat ik dat leuk vind.

 8. Zondebok says:

  Net een brief gekregen van de politie dat ik op de signalering lijst sta en mijn boete (van 600,00 euro) moet komen uitzitten mits ik de boete gelijk betaal. Het is een boete op de wet Mulder omdat ik met een barst in mijn voorruit heb gereden. Ik ben in verweer gegaan omdat de aanhouding niet terecht was gegaan en uiteindelijk door niet te betalen is het verhoogd tot de 600 euro.
  Ik heb het geld echt niet, door loon beslagen en geen werk is het inkomen van mijn man alleen te weinig, want anders blijven er ook weer andere rekeningen liggen (zoals huur e.d.).
  Helaas zal ik na het zitten nog een keer aan het bureau een bezoek moeten brengen omdat door loonbeslag er geen draagkracht is om de boete op zeer korte termijn alsnog te betalen.
  Het is nu paasweekend en ik meld mij zo aan bij het bureau omdat ik niet uit huis gehaald wil worden, want vaak met deze dagen gaat de politie mensen gijzelen.
  Mijn man en 3 kinderen vieren de dagen zonder mij pasen en ik hoop dat ik met wat boeken mij ook zal vermaken. Door het duidelijke, aangrijpende verhaal weet ik wat mij te wachten staat.
  Ik zal, misschien later na het zitten, een verslag uitbrengen van hoe de rechtstaat zijn werk heeft volbracht.

 9. Blokkie om says:

  Hallo,
  Ik ben hier terecht gekomen omdat ook ik straks 11 dagen mag gaan ‘zitten’, of zoals gezegd: in gijzeling genomen wordt.
  Heb 2 verkeersboetes van samen 550 euro.
  Ook ik heb er geen ervaring mee dus ik hou mijn hart vast.
  Gelukkig voor mij (na het lezen van het verhaal) heb ik vanmorgen een afspraak gemaakt met justitie dat ik me 6 mei meld en dan de 11 dagen ga proberen door te komen.

  Het belachelijke is wel dat wij al ruim 2 jaar roepen en schreeuwen voor hulp! Wij komen er niet meer uit. Mijn partner heeft gelukkig werk (maar legt beslag op van de belasting) en ik solliciteer me gek naar van alles en nog wat maar tot op heden heb ik nog niks. De rekeningen stappelen zich op en wij wonen in een huis wat gesloopt gaat worden. Niemand kan (of wil) helpen! Wij lopen tegen de betonnen muren op! Nu mag ik dus letterlijk tegen een betonnen muur lopen……..ik snap het gewoon echt niet meer

 10. Erwin says:

  Heb deze ervaring helaas ook. Ik heb inmiddels al twee keer ‘gezeten’, 1 keer 1 week, 1 keer 3 weken.
  Als ik zo om me heen keek zat ongeveer de helft voor soortgelijke ‘vergrijpen’ als ik, de andere helft waren daadwerkelijk criminelen. Als dat over de hele linie zo is dan betekent dat dat de wet Mulder de staat dus grof geld kost i.p.v. dat het iets oplevert. De Nederlandse boetes zijn hoger dan ooit (en vele malen hoger dan de boetes voor soortgelijke overtredingen in het buitenland) en ze zullen nog wel hoger worden want we zitten wat dat betreft in een vicieuze cirkel. Hoe hoger de boetes, hoe meer mensen deze niet kunnen betalen. Aangezien het aantal slachtoffers van dit repressieve regime behoorlijk moet zijn, zouden we dus ook een behoorlijke invloed moeten kunnen uitoefenen op de politiek, individueel bereiken we niets, maar met z’n allen…? Wet Mulder is een gedrocht dat we beter kwijt dan rijk zijn naar mijn idee.

 11. jeffrey says:

  Schrijnende verhalen lees ik hier. Pak de echte criminelen aan. En geef de mensen een mogelijkheid om te betalen. Boetes van 400 a 500 euro kan een normaal werkend mens toch niet in een keer neerleggen. Of geef ze een kans om het te betlaen in termijnen. Ik leef in een land waarin ik me niet meer thuisvoel. Pak die dieven in Den Haag maar eens goed aan.

 12. beppie says:

  ook ik moet gaan zitten voor verkeersboetes die ik niet kan betalen maar ben zo bang dat is met serieuse zelfmoordplannen loop ik wil betalen maar kan het niet ineens en ondertussen is mijn leven een hel bang voor het moment waarop ze niet meer aan de deur blijven staan maar hem intrappen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>